Handleiding Usenet termen

Authenticatie = Maakt u gebruik van een payserver, dan moet u altijd in uw newsreader een gebruikersnaam en wachtwoord invullen.
Deze server controleert vervolgens of de ingevoerde gegevens kloppen als uw newsreader verbinding maakt met onze server.

Authentication Rejected = Bij gebruik van een payserver, moet u altijd een gebruikersnaam en wachtwoord
invullen om in te loggen op deze server.
Krijgt u deze melding, dan betekent dit dat u dit niet heeft gedaan of de gegevens foutief heeft ingevuld.

Binaries of Binary = Hiermee worden bestanden bedoeld. Deze bestanden worden in Binaries nieuwsgroepen opgeslagen en deze bestanden kunt u hier uit halen.

Codec = Dit word gebruikt om een video of audiobestand te coderen of decoderen.
Wilt u dit bestand afspelen, dan moet u dezelfde codec op uw computer geinstalleerd hebben.

Connection Time Out = Geeft de server geen reactie binnen een bepaalde tijd, dan noemen wij dit een connection time out.

Decode of Decoderen = Is er een bestand opgehaald, dan moeten de delen nog samengevoegd, ontcijferd en opgeslagen worden, dit is decoderen.

Decomprimeren = Het uitpakken van een bestand met behulp van een uitpak programma zoals WinRAR.

FLAC = Dit betekent Free Lossless Audio Codec. FLAC en MP3 zijn formaten om audio de comprimeren.
In tegenstelling tot MP3 gaat er bij FLAC geen kwaliteit verloren. Bij het comprimeren van een MP3 bestand gaat er kwaliteit verloren omdat het audiobestand zo klein mogelijk wordt gemaakt.

Header = Een header beschrijft in het kort de eigenschappen van het bestand, zoals titel, lengte, formaat en de bestandsnaam.

Leechen = Dit is een andere term voor binnenhalen.

MessageID = Dit is een code die word toegewezen aan ieder part wat gepost word. Dankzij deze codes weet de server welke parts u opvraagd.

Mod = Dit staat voor Moderator. Een Moderator heeft als taak een Forum of Website netjes te houden.
Een goed voorbeeld van een Moderated platform is Busca Usenet, hier worden alle Usenet spots eerst nagekeken door Moderators of ze geen Spam of foutieve informatie bevatten en daarna worden ze pas op de Indexlijst geplaatst.

Nieuwsgroep of Newsgroup = Het Usenet bestaat uit meerdere nieuwsgroepen. Het Usenet is begonnen als een plaats voor discussies en daarom heeft iedere nieuwsgroep zijn eigen titel en deze titel geeft aan wat het onderwerp van deze groep is. De Binaire nieuwsgroepen kwamen pas later en deze zijn te herkennen aan het woord “Binaries”. Zo is in 1 keer te zien welke bestanden zijn gepost in deze groep, bijvoorbeeld alt.binaries.linux.

Nieuwsreader of Newsreader = Een nieuwsreader is een programma waarmee u de bestanden uit de nieuwsgroepen kunt ophalen. Een voorbeeld van een momenteel zeer populaire nieuwsreader is Spotnet, waarschijnlijk komt dit omdat Spotnet zeer makkelijk in gebruik is. De gevorderde Usenet gebruikers werken meestal met GrabIt of NewsLeecher.

Nieuwsserver of Newsserver = Een nieuwsserver stelt de gebruikers in staat om de Usenet nieuwsgroepen te lezen en bestanden of berichten te plaatsen. Deze berichten worden doorgestuurd naar gelinkte nieuwsservers, waardoor deze berichten wereldwijd over nieuwsservers worden verspreid.

NFO = Een NFO bestand bevat informatie over een bepaalde post.
U kunt deze bestanden openen in bijvoorbeeld kladblok, maar met een NFO Viewer is het wat duidelijker. Een voorbeeld van een NFO Viewer is DAMN NFO Viewer.

NZB Bestand = Een NZB bestand is een header bestand die MessageID’s van een post bevatten. Dankzij deze informatie is een nieuwsreader in staat om een post op te halen zonder eerst de headers van de post op te vragen.

PAR = PAR bestanden zijn in staat om missende of beschadigde bestanden te repareren. Mis je een deel of een compleet RAR bestand, dan is het toch mogelijk deze te hetstellen met de PAR bestanden. In de meeste Newsreaders zit deze functie ingebouwd, bijvoorbeeld in GrabIt, Newsleecher, Spotnet of SABnzbd.

RAR = RAR is een techniek om een bestand te verkleinen en/of losse bestanden in te pakken. Met een RAR bestand is het ook mogelijk om een groot bestand te verdelen in een aantal kleine bestandjes. Daarom is het zeer geschikt om in nieuwsgroepen te posten. Om RAR bestanden te kunnen openen en lezen heeft u WinRAR nodig.

Payserver = Dit is een nieuwsserver waar u voor moet betalen om gebruik te maken van usenet. Veel internet provider bieden deze dienst gratis aan, maar de kwaliteit en retentie zijn meestal zeer erg beperkt. Een payserver daarentegen heeft vaak een zeer grote retentie, compleetheid en snelheid.

Post = Dit is een bericht die gepost is naar een Usenet nieuwsgroep.

Rating = Beoordeel je een post en meedere mensen hebben dat ook gedaan, dan noem je al deze beoordelingen bij elkaar de rating van die post.

Retentie = Dit is de bewaartijd van een post op een nieuwsserver. Deze retentie is afhankelijk van de opslagcapaciteit van de server. Is de retentie bereikt van een post, dan verdwijnt deze post van de server om plaats te maken voor nieuwe. Wilt u weten wat momenteel onze retentie is, kijk dan even op onze Retentie pagina.

Spot = Dit zijn bestanden die niet gepost zijn door de persoon die het meldt bij een community, maar door iemand anders.

SSL = Dit betekent voluit Secure Sockets Layer en houd in dat het verkeer op internet beveiligd is door een versleuteling.

Thread = Een thread (connectie / draadje) is een lijn waarover verbinding gemaakt wordt met de usenet server. Met behulp van threads kan een nieuwsreader verschillende taken tegelijkertijd uitvoeren en daarmee de snelheid verhogen.

Usenet = Dit is het netwerk waarmee de berichten worden verspreid via de nieuwsgroepen.

ZIP = Een ZIP-bestand is een verkleind bestand waarin één of meer bestanden opgeslagen zijn. Sterk vergelijkbaar met RAR, maar op usenet minder gebruikt doordat ZIP in het verleden minder mogelijkheden had.