Handleiding Spotnet 2.0

Handleiding Spotnet

Om gebruik te kunnen maken van nieuwsgroepen, heeft u een nieuwsreader en een payserver nodig.
De nieuwsreader Spotnet 2.0 is een verbeterde versie van de verouderde versie Spotnet 1.8.1. Ook deze versie is zeer eenvoudig in gebruik en dus geschikt voor de beginnende usenetter. De handleiding voor de oudere Spotnet 1 vind u hier, maar een upgrade is sterk aan te raden.

Hieronder vindt u een korte uitleg hoe u het programma kunt installeren op uw PC met behulp van de account gegevens die u ontvangen heeft van uw usenet provider NewsXS.
Deze gegevens vult u in Spotnet 2.0 in, zodat u toegang heeft tot het usenet via het Spotnet 2.0 programma.

Hieronder de uitleg over hoe u het programma installeert op uw PC.

Stap 1

Download de meest recente versie van Spotnet 2.0 op www.spotnet.tk

Stap 2

Zodra u dit gedaan heeft, klikt u op het programma Spotnet2.0.exe vervolgens zult u het volgende scherm te zien krijgen.

Bij Provider selecteer u uw usenet provider NewsXS (zie onderstaand afbeelding).

Het kan ook voorkomen dat het bovenstaande afbeelding niet verschijnt. In dat geval stond Spotnet1 al op uw PC en heeft Spotnet 2.0 de benodigde informatie uit het Spotnet1 configuratiebestand gehaald. Als het scherm wel verschijnt, dan kunt u het serveradres, poort, verbindingen, gebruikersnaam en wachtwoord invullen. Soms komt het ook voor dat de gegevens al ingevuld zijn als de server die u wilt gebruiken opgenomen is in de lijst met providers.

Stap 3

Nadat u uw provider geselecteerd heeft, vult u de Gebruikersnaam en het Wachtwoord in wat u van uw usenet provider NewsXS heeft ontvangen (zie onderstaand afbeelding).
Ook kunt u eventueel de verbindingen ophogen naar het aantal verbindingen die u bij uw NewsXS account ontvangt. Maar kies in Spotnet nooit een hoger aantal dan uw account toelaat.

Stap 4

Heeft u alles ingevuld, dan klikt u op de knop "Verbinden" en zal het Spotnet venster geopend worden en zullen de Spots opgehaald worden, dit ziet u rechtsonder in het laadbalkje wat getoond wordt in het Spotnet venster (zie onderstaand afbeelding).


Stap 5

Bij het starten van Spotnet 2.0 worden nieuwe spots automatisch opgehaald. Hierbij moet u even geduld hebben, want er worden meer dan 1,3 miljoen spots gedownload.

Download - Instellingen toepassen

Nadat Spotnet 2.0 alle spots opgehaald heeft kunt u er ook nog voor kiezen hoe u het bestand wilt downloaden of opslaan. In de onderstaande afbeeldingen staan eventuele opties die u kunt instellen voor uw gebruiksgemak.

Optie 1


Downloaden - Als u gebruik wilt maken van de ingebouwde nieuwsreader van Spotnet 2.0, kunt u via het menu deze optie selecteren. Daarbij is het ook handig om meteen uw download folder in te stellen, zodat alles georganiseerd opgeslagen is en u makkelijk uw bestanden kan terugvinden. U kunt de optie vinden bij het menu "Bewerken" → "Downloadknop" → "Downloaden".

Hier kunt u de locatie instellen waar al uw bestanden opgeslagen moeten worden. Dit kunt u instellen via het menu op "Bewerken" vervolgens klikt u op "Downloadmap".

Nadat u op de "Downloadmap" heeft geklikt zal dit venster verschijnen. Selecteer uw gewenste download map aan en klikt u vervolgens op "OK".

Optie 2

NZB Openen - U kunt er ook voor kiezen om uw NZB-bestand te openen, hierdoor wordt het bestand geopend door een nieuwsreader die u heeft ingesteld om NZB-bestanden te openen. Het NZB-bestand wordt dan geïmporteerd naar de door uw gekozen nieuwsreader en zal dan beginnen met het downloaden van de inhoud hiervan.

Optie 3

NZB Opslaan - Er is ook nog een optie voor het opslaan van uw NZB-bestanden. Dit zorgt ervoor dat u de keuze heeft om aan te geven waar u het NZB-bestand wilt opslaan. Dit kan vooral handig zijn als u een actieve nieuwsreader op uw PC hebt staan, die automatisch mappen zoekt en die ze vervolgens dan weer importeert en automatisch download.

Nadat u uw gewenste download optie heeft geselecteerd, kunt u gebruik maken van Spotnet 2.0, u kunt de download knop herkennen aan de blauwe download knop of aan het blauwe pijltje.


Handig om te weten

Spotnet 2.0 instellingen

Bij Spotnet 2.0 komt er bij elke reactie die u plaatst een melding over de nieuwe Spotnet 2.0. Dit zien andere Spotnet gebruikers en kan vervelend zijn. Gelukkig kunt u in de instellingen dit wijzigen.

Navigeer naar het menu en klikt u op "Bewerken" → "Instellingen". U zult dan een optie zien staan "Automatisch nieuwe Spotnet promoten bij uw reactie" zorg ervoor dat u deze optie uit heeft gevinkt.